Epulum – Gran Reserva 2005

In het wijnassortiment van een supermarkt verwacht je niet direct een mooie Grand Cru uit de Bordeaux of Gran Reserva uit de Rioja tegen te komen. Toch hoef je hiervoor niet altijd naar een wijnspeciaalzaak. Deze Epulum Gran Reserva 2005 verschijnt ieder jaar rond november in het schap van de Aldi, om na de feestdagen weer uit het assortiment te verdwijnen.

Deze wijn is gemaakt van Tempranillo druiven afkomstig van de onbekende Bodegas la Catedral, net buiten Logroño (de hoofdstad van de Rioja). De kurk verraadt dat de wijn wordt gebotteld bij Gruppo Bodegas Olarra die met haar eigen wijnen tientallen prijzen in de wacht gesleept heeft. Klaarblijkelijk stoppen ze dus ook de druifjes van nabijgelegen bodegas in de fles. Wellicht onterecht, maar toch schept deze naam op de kurk verwachtingen.

De kleur laat duidelijk de lange houtrijping zien, met een bruinachtige zweem door het diepe rood. Deze Epulum heeft een geur van kersen en bramen, die ook terugkeren in de smaak. Aroma´s van vanille en thee vullen dit aan. De tannine is vrij zacht en zal nog zachter worden naarmate je deze wijn een paar jaartjes laat liggen. De afdronk is in feite een samenvatting van wat je eerder waar hebt genomen, prettig/zacht en lang.

De Epulum Gran Reserva uit 2005 is een bijna stereotype toegankelijke Gran Reserva uit de Rioja en veruit de beste Aldi wijn die ik ooit ben tegengekomen. Jammer dat deze wijn er niet gedurende het hele jaar verkrijgbaar is. Aan de andere kant is het een kleine moeite om voor de feestdagen even op jacht te gaan en een voorraadje voor de donkere avonden erna aan te leggen.

Score: 8+
Herkomst: Rioja, Spanje
Druivensoort(en): Tempranillo
Alcoholpercentage: 14 %
Te koop bij: Aldi
Prijs: 5,99