Terra Andina – Scandalous Carmenere 2011

Het aanbod Carmenère wijnen in de schappen van Nederlandse wijnspeciaalzaken, slijterijen en zelfs supermarkten is de laatste jaren toegenomen. Dit komt voornamelijk doordat wijnen uit Chili, waar dit druivenras op grote schaal wordt verbouwd, van een steeds hogere kwaliteit zijn. Ik denk dat het nog te vroeg is om te kunnen stellen dat Nederlanders deze druivensoort hebben omarmd; daarvoor moeten er eerst nog wat meer in het assortiment terecht komen om door een breder publiek gekocht te kunnen worden. Het moet natuurlijk ook maar net je smaak zijn. Drankenspeciaalzaak Gall & Gall heeft al langer een aantal Chileense Carmenère wijnen in het assortiment en heeft er onlangs een aan toegevoegd: de Terra Andina Scandalous Carmenere uit 2011. Met een hip etiket en deze naam valt de fles goed op in het schap. Schandalig duur is deze fles in ieder geval niet. Voor een kleine zes euro mag je er eentje meenemen.

Een diepe donkerrode kleur vult je glas, waarna je rode vruchten, een palet aan specerijen en potlood/cederhout ruikt. Best aangenaam, net als de smaak. Daarin valt oma´s jam van pruimen en kersen, aroma van laurier en een snippertje potloodslijpsel te herkennen. Tannine is nauwelijks waarneembaar, wat overigens de meeste Carmenère wijnen typeert. De druif heeft namelijk een relatief dunne schil, normaal gesproken een belangrijke bron voor tannine. Korte rijping op eiken voegt echter nog wat “zacht” toe aan de wijn, waardoor deze meer volwassen lijkt. De alcohol in deze wijn maakt hem wat scherp, maar dit is niet storend. De afdronk brengt specerijen als nootmuskaat, kruidnagel en witte peper nog even vluchtig onder de aandacht. Deze is gemiddeld lang, maar helaas korter dan waar je op hoopt na een slok van deze wijn.

Deze wijn kan zich niet meten met de duurdere Valdivieso Carmenere Reserva 2010 en de El Descanso Carmenere Reserva 2011 uit dezelfde prijscategorie. Een schandaal is de wijn echter niet: hij is absoluut lekker, maar de term “schandalig” lekker kan hij niet waarmaken. Hoe groot en vaak je het ook op een hip etiket zet.

Score: 8-
Herkomst: Valle Central, Chili
Druivensoort(en): Carmenère
Alcoholpercentage: 13,5 %
Te koop bij: Gall & Gall
Prijs: € 5,99